Baggrund og høring

Formålet med lokalplanen er at markere bymidten Solrød Center samt understøtte nærheden til stranden. 

Dette foreslås opnået ved at give øgede byggemuligheder ud til Solrød Strandvej med kundeorienterede funktioner i stueetagen og på ubebyggede arealer ud til Solrød Strandvej. Samtidig stilles krav til både bebyggelsens og udearealers udseende mod Solrød Strandvej og Solrød Center for at sikre et sammenhængende udtryk i bymidten, som relaterer sig til nærheden til stranden og kysten.

Solrød Center er den primære bymidte i Solrød Kommune, hvilket bør markeres mod Strandvejsstrækningen.

Forud for lokalplanen er udarbejdet et kommuneplantillæg, for at give mulighed for øget bebyggelse. Samtidig sikrer kommuneplantillægget, at der tages stilling til eventuel risiko for oversvømmelse som følge af klimarelaterede hændelser.

Baggrunden for lokalplanen

Økonomi-, teknik- og miljøudvalget igangsatte i december 2018 en proces om udarbejdelse af en ny lokalplan for en del af den østlige side af Solrød Strandvej mellem Egevej og Jagtvej, over for Solrød Center. Igangsættelsen skete på baggrund af en ansøgning fra ejeren af Hedevej 2 og 4 og et dialogmøde i februar 2018 mellem projektejer og grundejere, naboer, vejlaug og grundejerforening. På dialogmødet var der delte holdninger til det ubearbejdede projektforslag for Hedevej 2 og 4, men samtidig generelt en positiv stemning for udvikling af hele strækningen. Som opfølgning på dialogmødet blev der i april 2018 afholdt et arbejdsmøde med en mindre gruppe af mødedeltagerne fra dialogmødet. 

Efter en periode, hvor arbejdet med lokalplanen delvist blev sat i bero, blev lokalplanarbejdet sat i gang igen i 2021. I december 2021 besluttede Økonomi-, teknik- og miljøudvalget at sende et lokalplanforslag for strækningen i høring. Planforslaget blev sendt i høring fra i januar 2022, men allerede i februar 2022 besluttede Natur-, klima- og planudvalget at annullere den igangværende høring. Samtidig besluttede udvalget, at der skulle ske en fornyet borgerinddragelsesproces forud for politisk behandling af et nyt planforslag. Annulleringen blev blandt andet foretaget på baggrund af et længere og fejlbehæftet forløb samt usikkerhed om indholdet i lokalplanen.

Solrød Strands Grundejerforening m.fl. rettede henvendelse til borgmesteren, hvorefter der den 10. februar 2022 blev afholdt møde mellem repræsentanter fra grundejerforeningen mv., borgmesteren, formand for Natur-, klima- og planudvalget og repræsentanter fra administrationen. På mødet fik grundejerforeningen mulighed for at komme med bemærkninger og bekymringer ift. lokalplanforslaget og processen. 

Efterfølgende har administrationen og formand for Natur-, klima- og planudvalget haft inviteret grundejerforeningen samt repræsentant fra vejlaug og ejer af ejendommene Hedevej 2 og 4 til at indgå i en arbejdsgruppe. Disse parter blev udvalgt, da planforslagets muligheder for netop ejendommene Hedevej 2 og 4 har givet anledning til stor usikkerhed og dermed bekymring fra grundejerforeningens (og interessenternes) side. Ejendommene Hedevej 2 og 4 skiftede desuden ejer, så administrationen ønskede at starte en tidlig dialog op om muligheder og hensyn. Arbejdsgruppen har haft en dialogbaseret proces i forår og sommer 2022 med fokus på at kunne mødes i et fælles forslag. 
Parterne har også haft et dialogmøde med Natur-, klima- og planudvalget den 18. august 2022, hvor parterne hver især fik taletid over for udvalget. 

Natur-, klima- og planudvalget tog den 5. december 2022 stilling til resultatet af den forudgående dialog og proces samt til indholdet af det reviderede planforslag, som efterfølgende blev sendt i høring.

Ændringer som følge af høring og politisk behandling 

Det reviderede lokalplanforslag med tilhørende forslag til kommuneplantillæg har været i offentlig høring i perioden fra den 22. december 2022 til den 16. februar 2023. Den 16. januar 2023 blev supplerende materiale (tegninger) for ejendommen Hedevej 2 og 4 offentliggjort. Tegningsmaterialet visualiserede et projektforslag for ejendommene ud fra det lokalplanforslag, som var i høring. Der blev også afholdt borgermøde i høringsperioden, den 18. januar 2023. Borgermødet omhandlede både planforslag og tegningsmaterialet for Hedevej 2 og 4.

I høringsperioden indkom 71 skriftlige høringssvar fordelt på 64 forskellige afsendere. Høringssvarene var primært til lokalplanen og projektet for Hedevej 2 og 4 (det supplerende materiale). Høringssvarene er både for og imod udvikling af strækningen, men langt de fleste høringssvar omhandlede hovedsageligt projektforslaget for Hedevej 2 og 4.

På den ene side blev der givet udtryk for at forskønnelse, udvikling og mere byliv er tilstrængt, og på den anden udtryk for at lokalplanens muligheder (især for Hedevej 2 og 4) er for voldsomme i forhold til området og omgivelserne. Særligt hensynet til de nærmeste naboer blev fremhævet i forhold til den fremtidige bebyggelses højde og omfang, mulighed for indbliksgener og en generel bekymring for betydningen af et øget antal boliger og biler i området.

Høringen medførte følgende væsentlige ændringer i lokalplanen:

  • Ny bestemmelse i § 5 der skal sikre plads til varelevering og vendemulighed på egen grund.
  • Ny bestemmelse i § 6 om altaner og terrasser i forhold til vejstøj og friarealberegning.
  • Justering af lokalplanens § 6 om tagterrasser, altaner og lignende, så disse reduceres til maksimum 15 m2 og ikke må placeres nærmere skel end 5 meter. 
  • Ny bestemmelse i lokalplanens § 8 om krav om etablering af legeredskaber på friarealer (for tæt-lav boliger og etageboliger).

Da Byrådet behandlede lokalplanen den 26. april 2023, besluttede Byrådet, at lokalplanen skulle i fornyet høring med følgende ændringer: Bebyggelsesprocenten reduceres til 50, projektet for Hedevej 2 og 4 udgår og Byrådet skal fremadrettet godkende bebyggelsesplaner. Det var disse ændringer, som var i høring med det ændrede lokalplanforslag.

Resultat af offentlig høring af ændret forslag

Det ændrede lokalplanforslag var i supplerende høring i perioden fra den 15. juni til og med den 10. august 2023. Der blev ikke afholdt borgermøde i den supplerende høring.

Ved høringsfristens udløb var der indkommet fem høringssvar, som har givet anledning til følgende ændringer i den endelige lokalplan:

  • Ændring af bestemmelse § 6, stk. 8, og ny bestemmelse § 6, stk. 9, som præciserer muligheden for småbygninger (reducerede muligheder for småbygninger for etageboliger og tæt-lav boliger).
  • Ny bestemmelse § 7, stk. 5 om forbud mod tildækkede eller afblændede butiks- eller erhvervsvinduer mod Solrød Strandvej (tidligere § 7, stk. 5, om solenergianlæg bliver som konsekvens ændret til ny § 7, stk. 6).
  • Ny bestemmelse § 5, stk. 6, med krav om etablering af cykelparkeringspladser for erhverv og etageboliger. Den nye bestemmelse ledsages af tilhørende redegørelse, blandt andet med henvisning til Byrumskataloget for bymidten for valg af inventar (fx cykelstativer) på de publikumsorienterede arealer mod Solrød Strandvej.
  • Enkelte redaktionelle rettelser og justering af enkelte redegørelser. Fx udgår tidligere bestemmelse § 12, stk. 3, om aflysning af en mindre del af lokalplan 316.4 for Kystområdet (justering af afgrænsning af lokalplanområdet, så et reserveret areal til eventuel sti overgik til lokalplanområde 316.6). I mellemtiden er dette sket med vedtagelsen af ny lokalplan 316.7 for Kystområdet, som har erstattet den tidligere lokalplan 316.4. Som konsekvens af dette bliver lokalplanens (316.6) tidligere § 12, stk. 4, til ny § 12, stk. 3.