Anden planlægning

Herunder kan du læse om, hvordan lokalplanen forholder sig til anden relevant planlægning.

Landsplandirektivet Fingerplan 2019 omfatter alle hovedstadsområdets kommuner og udgør det overordnede grundlag for kommunernes planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg m.m.

Den Lille Gade 2 er beliggende inden for ”byfingrene” i Fingerplan 2019. Lokalplan 391.13 Den Lille Gade 2 har til formål at sikre, at lokalplanområdet udvikles som tæt-lav boligbyggelse, og medfører ikke ændringer, der er i uoverensstemmelse med Fingerplan 2019.

Lokalplanområdet er i dag omfattet af ramme 394 i Solrød Kommuneplan 2021 (pr. 2023).

Rammeområdet er udlagt til boligområde med tæt-lav boligbebyggelse i max 1,5 etage. Bebyggelsesprocenten må max være 40 og skal beregnes for den enkelte ejendom. Lokalplanen er i overensstemmelse med rammeområdet.

Herudover gælder de generelle rammer, som findes i kommuneplanens rammer for lokalplanlægning. De generelle rammer kan findes her (pr. 2023).

Desuden indeholder kommuneplanen også retningslinjer for skiltning, som danner grundlag for bestemmelser om skiltning i denne lokalplan. 

Lokalplanområdet ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser, hvilket betyder, at der skal tages hensyn til grundvandet.

Der må som hovedregel ikke ske arealanvendelse, som udgør en fare for forurening af grundvandet, inden for områder med særlige drikkevandsinteresser. Bestemmelserne i lokalplan 391.13 Den Lille Gade 2 vurderes ikke at være i strid med dette.

Ved endelig vedtagelse af lokalplan 391.13 Den Lille Gade 2, aflyses den hidtil gældende lokalplan 391.10 Solrød Landsby for den del, der er omfattet af lokalplanområdet.

Lokalplan 703.1 Forbud mod spillehaller aflyses ved vedtagelse af denne lokalplan, for det område som Lokalplan 391.13 Den Lille Gade 2 omfatter, idet bestemmelse § 3.3 om forbud mod spillehaller er indarbejdet i nærværende lokalplan.

Desuden aflyses lokalplan 704.1 Butiks- og erhvervsskiltning ved vedtagelse af denne lokalplan, for det område som lokalplan 391.13 Den Lille Gade 2 omfatter, idet bestemmelse § 7.5 om skiltning er indarbejdet i nærværende lokalplan.

Ligeledes aflyses deklaration af 13. august 1940 om byggelinjer mv. og deklaration af 24. juni 1986 om udlejning til fabriks- og lagerbygning med vedtagelsen af denne lokalplan.

Lokalplanområdet ligger inden for kystnærhedszonen, hvorfor der skal redegøres for lokalplanens eventuelle visuelle konsekvenser.

Lokalplan 391.13 Den Lille Gade 2 giver mulighed for tæt‐lav boligbebyggelse i én etage og med en maksimal højde på 6 meter. Lokalplanens bestemmelser vurderes ikke at medføre en afgørende visuel ændring af den eksisterende bebyggelse langs kysten, da det vurderes at bebyggelsen ikke er synlig fra kysten (Køge Bugt), og afskærmes af anden bebyggelse og beplantning i Solrød Kommune.

Billede: Kort med angivelse af kystnærhedszonen (lyseblå markering) i Solrød Kommune. Den skraverede del er byzone (fra Solrød Kommuneplan 2021).

Natura 2000-områder

EU’s naturbeskyttelsesdirektiver, fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Det skal ske ved at udpege særlige områder, hvor disse arter og naturtyper er beskyttede. Habitatområderne og fuglebeskyttelsesområderne udgør tilsammen Natura 2000-områderne.

Det er myndighedens ansvar at sikre sig, at der er tilvejebragt tilstrækkelige oplysninger til at afgøre, om planen kan skade et Natura 2000-område.

De nærmeste Natura 2000-områder ligger hhv. ca. 3 km (Ølsemagle Strand og Staunings Ø) og ca. 2,6 km (Gl. Havdrup Mose). Alene på grund af afstanden vurderes, at gennemførelse af planerne ikke vil påvirke Natura 2000-områderne. Resultatet af screeningen medfører, at der ikke skal foretages en egentlig Natura 2000-konsekvensvurdering.

Bilag IV-arter

Bilag IV i EU's habitatdirektiv indeholder en liste over udvalgte dyre- og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både inden for og uden for Natura 2000-områderne. Det handler bl.a. om forbud mod ødelæggelse af yngle/rasteområder og mod at forstyrre fugle på reder.

Området som lokalplanen omfatter, anvendes i dag til blandet bolig og erhverv og består mestendels af bebyggelse og befæstede arealer, med kun mindre arealer hvor der er beplantning i form af privat have. Der er således ingen naturarealer, beplantninger af væsentlig udstrækning eller lignende.

Det vurderes derfor, at området ikke benyttes som yngle- eller rasteområde for plante- eller dyrearter på habitatdirektivets bilag IV. Det kan dog ikke udelukkes, at området sporadisk benyttes af flagermus som enten fødesøgningsområde langs bebyggelsen, eller at bygningerne benyttes som overvintrings- eller sommerresidens for arter af flagermus.

Byrådet vedtog i 2019 en boligpolitik for Solrød Kommune med fokus på kommunen som det bedste sted at bo – hele livet.

Denne overordnede målsætning om, at der skal være boliger til alle aldre, både de unge, de ældre og dem midt i mellem, opnår kommunen gennem følgende mål:

  • Solrød Kommune skal have variation i typen af boliger.
  • Der skal være 80% ejerboliger og 20% lejeboliger (almene og private lejeboliger.
  • Kommunen vil i dialog med boligselskaberne om udlejningskriterier til almene boliger.
  • Kommunens borgere skal tilgodeses i udlejningskriterierne med en andel af ledige almene boliger.
  • Der skal være flere mindre boliger med 1‐3 værelser i attraktive boligområder.
  • Nye boligområder skal udvikles med fokus på bæredygtighed.

Denne lokalplan giver mulighed for fire dobbelthuse, og bidrager dermed til et mere varieret boligudbud i Solrød Landsby.