Herunder kan du læse om, hvordan lokalplanen forholder sig til anden relevant planlægning.
Landsplandirektivet Fingerplan 2019 omfatter alle hovedstadsområdets kommuner og udgør det overordnede grundlag for kommunernes planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg m.m.
Det bliver i Fingerplanen beskrevet, at der i byfingrene, herunder Solrød og Jersie Strand, skal planlægges således, at byudvikling, byomdannelse og lokalisering af byfunktioner placeres under hensyn til den eksisterende og besluttede infrastruktur og til mulighederne for at styrke den kollektive trafikbetjening.
Den fortsatte anvendelse til plejecenter med stationsnær placering, der præsenteres i denne lokalplan, er i overensstemmelse med Fingerplanens principper.
Området er omfattet af kommuneplanens bestemmelser for rammeområde 402, Admiralparken. Herudover gælder også de generelle rammer, som findes i kommuneplanens rammer for lokalplanlægning. Desuden indeholder kommuneplanen også retningslinjer for skiltning, som danner grundlag for bestemmelser om skiltning i denne plan.
Det planlagte byggeri overskrider den eksisterende kommuneplanramme, hvad angår antal etager og bebyggelsesprocent. Lokalplanen ledsages derfor af et kommuneplantillæg, som muliggør den fremtidige bebyggelse.
Lokalplanområdet ligger inden for et område med særlige drikkevandsinteresser, hvilket betyder, at der skal tages hensyn til grundvandet. Der må som hovedregel ikke ske arealanvendelse, som udgør en fare for forurening af grundvandet, inden for områder med særlige drikkevandsinteresser. Bestemmelserne i lokalplanen vurderes ikke at være i strid med grundvandsbeskyttelsen i området.
I lokalplanområdet er der etageboligbebyggelse og skal derfor overholde en afløbskoefficient på 0,50. Dette følger af Solrød Kommunes Spildevandplan.
Afløbskoefficienten henviser til, hvor meget vand der maksimalt afledes til kloaksystemet fra en ejendoms areal.
Som led i kommunens Klimatilpasningsplan ønsker Solrød Kommune at mindske overbelastning af kommunens regnvandskloakker, vandløb og søer for at forebygge oversvømmelser.
Det er derfor vigtigt, at overfladeafstrømningen overholder de forudsætninger, regnvandskloakken er anlagt efter. Hvis det eksempelvis ønskes at bygge nyt inden for lokalplanområdet, skal befæstelsesgraden på 0,5 overholdes. Dette betyder, at maksimalt 50% af den grund, hvor byggeri foregår, må være fuldt befæstet. Hvis ikke dette kan overholdes, skal vandet forsinkes eller afledes på alternativ vis, eksempelvis ved nedsivning.
Rent overfladevand fra terrasser og tagflader bør, hvor det er muligt, nedsives på egen grund eller opsamles til vandingsformål eller lignende.
En del af lokalplanområdet er i risiko for klimarelaterede oversvømmelser, hvorfor lokalplanen indeholder mulighed for etablering af afværgeforanstaltninger, f.eks. i form af regnvandsbassiner.
Natura 2000-områder
EU’s naturbeskyttelsesdirektiver, fuglebeskyttelsesdirektivet og habitatdirektivet pålægger EU's medlemslande at bevare en række arter og naturtyper, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Det skal ske ved at udpege særlige områder, hvor disse arter og naturtyper er beskyttede. Habitatområderne og fuglebeskyttelsesområderne udgør tilsammen Natura 2000-områderne.
Det er myndighedens ansvar at sikre sig, at der er tilvejebragt tilstrækkelige oplysninger til at afgøre, om planen kan skade et Natura 2000-område.
Det nærmeste Natura 2000-område, Ølsemagle Strand og Staunings Ø (herunder Jersie Strandpark) ligger ca. 500 m fra lokalplanområdet. Da lokalplanen giver tilladelse til byggeri i en størrelse og højde, som allerede findes i området vurderes det, at planen ikke vil påvirke Natura 2000-området væsentligt. Resultatet af screeningen medfører, at der ikke skal foretages en egentlig Natura 2000 konsekvensvurdering.
Bilag IV-arter
Bilag IV i EU's habitatdirektiv indeholder en liste over udvalgte dyre- og plantearter, som medlemslandene er forpligtet til generelt at beskytte, både inden for og uden for Natura 2000-områderne. Det handler bl.a. om forbud mod ødelæggelse af yngle/rasteområder og mod at forstyrre fugle på reder.
De områder, planforslaget omfatter, består af både bebygget areal samt sø, bælter med træer samt lysåbne områder. Området, som ønskes bebygget består primært af lysåbne områder. Der er inden for området, som ønskes bebygget ikke konstateret arter på habitatdirektivets bilag IV.
Det kan dog ikke udelukkes, at området sporadisk benyttes af flagermus som enten fødesøgningsområde langs eksisterende bebyggelse og ved Sansehaven (som skal bevare sin funktion og udbredelse), eller at bygningerne benyttes som overvintrings- eller sommerresidens for arter af flagermus. Da lokalplanen ikke forudsætter nedrivning af eksisterende bebyggelse, vurderes det samlet, at flagermus ikke påvirkes af det planlagte byggeri.
Ligeledes kan det heller ikke udelukkes, at søen, som ligger i lokalplanområdets sydlige ende, er hjemsted for forskellige frøer og tudser. Søen påvirkes dog ikke i forbindelse med opførelsen af nye plejeboliger, da disse ligger i lokalplanområdets nordlige ende.
Lokalplanområdet ligger ca. 1.100 meter fra kysten og ligger dermed inden for kystnærhedszonen, hvorfor der skal redegøres for bebyggelsens højde og lokalplanens eventuelle visuelle konsekvenser.
Kyststrækningen i Solrød Kommune er karakteriseret ved, at kun bebyggelse i første række
Lokalplanen tillader at opføre byggeri i samme højde som det nuværende byggeri i området og vurderes ikke at medføre en afgørende visuel ændring af den eksisterende bebyggelse langs kystlinjen, da etageantallet kun øges med én etage i forhold til det eksisterende byggeri.
Lokalplanområdet er ikke udpeget til område med særlige kulturhistoriske interesser.
Findes der under jordarbejder grave, gravpladser, bopladser, ruiner eller andre jordfaste fortidsminder, skal arbejdet, i medfør af museumslovens § 27, standses i det omfang det berører fortidsmindet. Fundet skal straks anmeldes til Museum Sydøstdanmark.
Bygherren kan i henhold til museumslovens § 25 anmode Museum Sydøstdanmark om at tage stilling til, hvorvidt jordarbejder vil berøre væsentlige fortidsminder.
Ved endelig vedtagelse af Lokalplan 402.4 for Christians Have ophæves den hidtil gældende Lokalplan 402.3 Christians Have i sin helhed.
Lokalplan 703.1 Forbud mod spillehaller aflyses ved vedtagelse af denne lokalplan for det område som Lokalplan 402.4 for Christians Have omfatter, idet forbud mod spillehaller er indarbejdet i nærværende lokalplans §3.3.