Lokalplanområdet nu og fremover

Eksisterende forhold

I 1967 blev boligområdet Birkeengen bygget. Birkeengen består af 28 ensartede parcelhuse i et plan med facader i gule mursten, sadeltage udført i rød teglsten og partier i træ. Efterfølgende, i 1973, blev Birkemosen bygget på nabogrunden med 23 kædehuse i samme gule tegl med trægavl mod vejen. Husene i Birkemosen er forbundet i skel med småbygninger såsom carporte. Bebyggelsen, henholdsvis Birkeengen og Birkemosen, blev detaljeret fastlagt i byplanvedtægt nr. 7 og tillæg til byplanvedtægt nr. 7.

Da bestemmelserne i byplanen og tillægget efterfølgende har vist sig at være for stramme på nogle forhold, og da grundejerforeningerne Birkeengen og Birkemosen ønskede at få fastlagt nærmere bestemmelser til udformning af tilbygninger og sekundær bebyggelse, blev der i 1983 vedtaget en ny lokalplan for Birkeengen og Birkemosen. Den nye lokalplan havde til formål at sikre, at opførelse af tilbygninger, garager, carporte og udhuse skulle ske, så der opnås en god tilpasning til den eksisterende bebyggelse i området. For at undgå, at den nuværende ensartede bebyggelse efterhånden ændrer karakter ved opførelse af ovennævnte bygninger, var der medtaget en række detaljerede bestemmelser for bebyggelsens udformning.

Fremtidige forhold

I årene efter vedtagelse af lokalplanen har der været flere dispensationssager og i 2019 tog Grundejerforeningen Birkeengen kontakt til Solrød Kommune, med henblik på udarbejdelse af en ny lokalplan for deres område med mere lempelige bestemmelser. De mere lempelige bestemmelser gjaldt facadernes udseende, mere tidssvarende materialer til småbygninger og en justering af byggelinjer.

I 2021 har grundejerforeningen Birkemosen beskrevet ønsker om at bibeholde lokalplanens krav om facadernes udseende, dog med mere lempelige forhold til træfarve, samt et ønske om at byggefelter for deres område udgår.

Ydermere giver en ny lokalplan mulighed for en opdatering af bebyggelsesprocenter i overensstemmelse med kommuneplanen.